LEDTC420.jpg Bloat.jpg BloatENG.jpg
Next pageSimulacija dneva in noči z LED trakovi in kontrolerjem TC420
LED kontroler TC420 je eden izmed najbolj pogosto uporabljenih kontrolerjev v akvaristiki za simulacijo dneva in noči. Poglavitni razlog je prav gotovo v tem, da je cenovno ugoden (dobimo ga že za slabih 25€), obenem pa je kljub nizki ceni zelo zanesljiv. Za tole ceno torej nudi kar precej, sama konfiguracija pa je, kjub malenkost pomanjkljivim priloženim navodilom, zelo enostavna. Na kontroler lahko priključimo napajalnik in LED trakove napetosti 12V ali 24V. Kontroler ima 5 izhodnih kanalov, maksimalna obremenitev na posamezni kanal pa je 4A (več o tem v nadaljevanju). Primeren je tudi za RGB trakove, pri čemer zasedemo na kontrolerju 3 kanale, četrti in peti kanal nam pa še vedno ostane npr. za bel LED trak.
S pomočjo tega LED kontrolerja lahko ustvarimo lepo simulacijo danenja in mračenja, ter s tem ribam prihranimo nekaj stresa, ki ga doživljajo pri nenadnem prižiganju in ugašanju luči. Pri postopnem prižiganju in ugašanju LED trakov so sicer vidni rahli preskoki in vse skupaj ni čisto zvezno, vseeno pa je zelo lep približek simulacije.
Tale LED kontroler je torej lepa osnova za izvedbo simulacije. Poleg kontrolerja pa za izvedno simulacije rabimo še naslednje:
- LED trak
- Napajalnik za LED trak
- Aluminijasti profil
- Priključne kable, silikon...

Izbira primernega LED traku

Na trgu je precej različnih tipov LED trakov. Nekateri najpogostejši so 2835, 3528, 5050, 5630… Med njimi je razlika v svetilnosti, ki pa je poleg samega tipa traku odvisna tudi od števila LED diod na meter (npr. LED trak tipa 5050 lahko dobimo z 30 LED/m, 60 LED/m in 120 LED/m).


Primerjava svetilnosti trakov tipa 3528, 5050 in 5630


Druga stvar, ki je pomembna pri izbiri LED traku (predvsem pri akvaristiki), je stopnja zaščite pred vlago, ki jo nudijo posamezni LED trakovi. Te stopnje zaščite prepoznamo po oznakah kot so IP20, IP54, IP65, IP67, IP68, itd… Prva številka nam pove zaščito pred prašnimi delci, druga pa pred vlago. Tako je npr. pri vsakem izmed zgoraj navedenih tipov LED trakov zraven ponavadi navedena tudi stopnja zaščite. Nekatere najpogostejše so:
IP20 – brez vodotesne zaščite
IP54 – primerni za uporabo v okoljih izpostavljen dežju in pljuskom s strani
IP65 – primerni za uporabo v okoljih izpostavljenim curkom srednje jakosti
IP67 – primerni za uporabo v okoljih, kjer je trak občasno potopljen pod vodo
IP68 – primerni za uporabo v okoljih, kjer je trak trajno pod vodo

V akvariju LED trakove običajno namestimo pod pokrove akvarija, kjer se zna nabrati kar precej vlage, zato je minimalna zaščita, ki naj bi jo imel LED trak IP67 (potrebe po IP68 ni, v kolikor ne bo trak trajno pod vodo). V primeru steklenih pokrovov in namestitve LED traku nad pokrovom, pa pridejo v poštev tudi nižje stopnje zaščite, npr. IP65 ali pa celo manj, v kolikor so trakovi nameščeni tako, da vlaga sploh ne more priti zraven. Trakovi brez vodotesne zaščite pa lahko pridejo v poštev tudi v primeru izbire silikonskega tulca, kamor vstavimo LED trak. Večina trakov iz kitajstke, ki nudijo zaščito IP67 namreč pride prav v takših tulcih (Pozor: po mojih izkušnjah so ti tulci primerni za trakove do dolžine cca 1m, v kolikor je dolžina traku daljša, se trakovi zelo težko spravijo v te tulce).


Silikonski tulci za namestitev LED trakov


Opozorilo: V primeru, da bodo trakovi pod pokrovom in izpostavljeni vlagi, bodite pozorni, da bodo imeli res zaščito IP67. IP65 je v takih primerih po mojih izkušnjah premalo in se zelo hitro uničijo (pri meni so IP65 bili uničeni v nekaj mesecih, medtem ko IP67 delajo že skoraj dve leti brez težav). IP65 imajo ponavadi samo silikonski premaz in so z zadnje strani nezaščiteni in tam se ponavadi začnejo težave. IP67 pa so, vsaj tisti iz Kitajske, ponavadi v posebnih silikonskih tulcih in vlaga do samih trakov ne more.


Levo trak z zaščito IP65, desno trak z zaščito IP67.




Pri izbiri LED traku moremo biti pozorni tudi na to, na kaki napetosti delujejo. Večina LED trakov deluje na 12V oz. 24V napetosti. Ti trakovi so tudi primerni za dimanje z uporabo kontrolerja TC420. Pazimo pa, da ne izberemo takih trakov, ki se priključijo direktno na 220V napetost, ker jih ne bomo mogli uporabiti v kombinaciji s kontrolerjem TC420.

Kateri LED trak torej izbrati za uporabo v akvarijih z afriškimi ostrižniki (Malawi, Tanganyika, Victoria)

Jaz sem v svojih Malawi in Tanganyika akvarij vedno uporabljal sijalke z hladno belo (cool white) svetlobo v kombinaciji z modro. Pri taki kombinaciji se mi zdi, da barve Malavijcev pridejo najlepše do izraza. Tudi LED trakove sem imel v začetku kombinacijo hladno bele in modre svetlobe. Sčasoma pa sem moder LED trak zamenjal z RGB trakom in se na ta način, še bolj približal dejanskim naravnim barvam danenja in mračenja (za osnovo sem uporabil že pripravljeno simulacijo "African Sun").

Kateri tip in jakost traku izbrati? Za večino Malavijskih in Tanganyika ostrižnikov velja, da ne marajo precej močne svetlobe, saj tudi v naravi živijo na globinah, kjer je svetloba že bolj šibka. Kljub temu pa priporočam, da vzamete trakove z večjo svetilnostjo, saj boste s pomočjo kontrolerja lahko jakost vedno znižali, obratno žal ne bo šlo. :) Jaz v svojih akvarijih uporabljam trenutno hladno bel trak (6500K) tipa 5050 z 60 LED/m in RGB trak istega tipa 5050 z 60 LED/m.


Razlika med različnimi tipi bele svetlobe


Izbira primernega napajalnika

Izbira napajalnika je ena najpomembnejših zadev pri LED razsvetljavi. Pri tem moramo biti pozorni predvsem na izhodno napetost napajalnika in pa potrebno moč napajalnika. Večina LED trakov rabi za svoje delovanje napetost 12V ali pa 24V. Glede na to kakšne trakove smo izbrali potem izberemo tudi 12V oz. 24V napajalnik. Potrebno moč napajalnika pa izračunamo glede na tip traku, ki ga bomo uporabili. Koliko moči rabijo nekateri najpogosteje uporabljeni trakovi na 1m traku je podano v spodnji tabeli (je pa ta podatek skoraj vedno naveden tudi pri posameznem LED traku):



Najboljše, da si izračun potrebne moči napajalnika ogledamo kar na dveh konkretnih primerih.

Primer 1:

Za svojo LED rasvetljavo smo izbrali:
- 2 m belega LED traku tipa 3528 z 240 LED/m
- 1 m modrega traku tipa 5050 z 60 LED/m

Glede na zgornjo tabelo bomo rabili za napajanje belega traku 38,4 W (2x19,2W). Za napajanje modrega traku bomo rabili dodatnih 14,4 W. Skupaj torej 52,8 W. Ker je za ustrezen napajalnik dobro vzeti od 10 do 20% rezerve bi za tak projekt LED razsvetljave vzeli napajalnik moči 60 W.

Primer 2:

Za svojo LED rasvetljavo smo izbrali:
- 2,5 m belega LED traku tipa 5630 z 60 LED/m
- 2,5 m RGB traku tipa 5050 z 60 LED/m

Glede na zgornjo tabelo bomo rabili za napajanje belega traku 60W (2,5x24W). Za napajanje RGB traku bomo rabili dodatnih 36 W (2,5x14,4W). Skupaj torej 96W. Torej če zopet upoštevamo 10 do 20% rezerve, bi za tak projekt LED razsvetljave vzeli napajalnik moči 120W.

P.S.: 10 do 20% rezerve je vedno dobro upoštevati, saj se bo v primeru premajhne moči napajalnik znal pregrevati, kar bo imelo za posledico, precej krajšo življensko dobo napajalnika.

Izbira ALU profila

ALU profile je dobro uporabiti zaradi hlajenja LED trakov. Lahko uporabimo namenske ALU profile ali pa kake druge ALU profile, ki jih dobimo v trgovinah kot so Merkur, Obi, itd… Kak tip ALU profila izbrati je odvisno od načina montaže. Če jih bomo zalepili s silikonom na obstoječ pokrov akvarija lahko vzamemo kak tanjši ALU profil. Če bomo profil položili mogoče kar na prečne ojačitve akvarija (v kolikor jih ta ima) izberemo take alu profile, ki se nam ne bodo upogibali. V primeru steklenega pokrova pa je te profile najboljše namestiti kar z zunanje strani pokrova. Pri izbiri ALU profila bodimo pozorni še na širino, saj so LED trakovi lahko različnih širin. Večina jih je široka od 8 do 10 mm, medtem ko znajo biti določeni, npr. taki z dvema vrstama ledic, široki tudi do 20 mm (npr. tip 3528 z 240 LED/m).

Postopek izdelave (z primeri izdelave za moj 450L Malawi akvarij)

1. Najprej moramo premisliti na kak način bomo namestili LED trakove v akvarij oz. glede na to, da je zelo priporočljivo, da LED trakove zalepimo na aluminijaste profile (zaradi hlajenja LED trakov), da najdemo načim, na kak način bomo fiksirali te profile v akvarij. Kot smo že zgoraj napisali je to zelo odvisno od tipa akvarija in pokrova, ki ga imamo.
Ko smo odrezali primerne dolžine ALU profilov in vemo, kako jih bomo kasneje namestili v akvarij, se lotimo preostalega dela.
P.S.: ALU profile bomo namestili v akvarij, ko bomo imeli na njih že nameščene led trakove s prispajkanimi priključnimi kabli in trakove (kontakte) zaščitene pred vlago.

Jaz sem za svoj akvarij izbral L profile, kupljene v Merkurju, ki sem jih namestil kar na grla namenjena za T5 sijalke.


Zareza v ALU profil, da je tale lepo sedel na obstoječa grla.


2. Priprava željenih dolžin LED trakov in namestitev priključnih kablov. LED trakovi pridejo ponavadi na kolutih (običajno 5m) in imajo priključne kable le na obeh koncih LED traku. Zato moramo LED trak narezati na željene dolžine in namestiti priključne kable. Za namestitev imamo dve možnosti. Lažja, sploh če nismo vešči spajkanja (kot jaz), je uporaba namenskih konektorjev. Če smo vešči spajkanja pa lahko kable tudi direktno prispajkamo na LED trak.
P.S.: V primeru, da smo uporabili trak s silikonskim premazom (ponavadi so taki trakovi IP65) je treba del silikona na mestu spajkanja (kontaktov) odstraniti. Opozorilo: Take trakove uporabimo samo, če so izven akvarija in niso izpostavljeni vlagi.

Glede na to, da sam nisem vešč spajkanja sem izbral kar ustrezne konektorje za navaden in za RGB trak tipa 5050.


LED konektorja. Zgoraj za RGB trak tipa 5050, spodaj za navaden trak tipa 5050.


Opozorilo: Preden se lotite naslednjih dveh korakov in zaščitite kontakte pred vlago svetujem, da vse skupaj testno priključite na LED kontroler (glej korak 6) ali pa na priključne žičke direktno priklopite napajalnik, da preverite pravilnost povezave in se prepričate, če LED trakovi delajo.

3. Na ALU profile zalepimo izbrane LED trakove. Če smo uporabili take z zaščito IP67, ki se nahajo v silikonskem etui-ju, jih lahko fiksiramo s kakim silikonom, ki ga uporabljamo npr. tudi za lepljenje akvarijev. Jaz sem uporabil tega:


Silikonska tesnilna masa Tekafix Aquarium


Če pa smo izbrali trakove z nižjo zaščito, ki jih bomo namestili na mestu, kjer ne more priti zraven vlaga (običajno pridejo taki v poštev v primeru steklenega pokrova in se trakovi namestijo nad pokrovom), pa so taki trakovi ponavadi že samolepljivi in jih samo zalepimo kar direktno na ALU profil.

4. Zaščita kontaktov pred vlago. Ker je v akvariju LED trak neprenehoma izpostavljen vlagi je potrebno kontakte zaščiti pred vlago. Jaz sem to storil kar tako, da sem vse skupaj premazal s silikonom namenjenim za lepljenje akvarijev (z istim, kot sem ga omenil že zgoraj). S silikonom zaščitimo tudi drugo stran traku, kjer smo trak rezali.
Ko smo vse skupaj zaščitili s silikonom je dobro počakati kak dan, da se vse skupaj strdi.


Zaščita kontaktov pri mojem LED traku v silikonskem etuiju - izvedba je sicer bolj amaterska, ampak opravlja pa silikon svojo fukcijo, da preprečuje dostop vode do LED traku :)


5. Namestitev LED trakov nameščenih na ALU profile v akvarij.


Namestitev ALU profila na obstoječa grla
(T5 sijalke sem odstranil, saj bi drugače ovirale svetlovo LED traku)


6. Ko imamo led trakove nameščene v akvariju je naslednji korak vezava LED trakov na kontroler TC420. Ker so priključni kabli na led trakovih ponavadi kratki, bomo le te morali podaljšati do kontrolerja. Ker je ta del na mestu podaljševanja ponavadi še izpostavljen vlagi tudi te kontakte dobro zaščitimo pred vlago (jaz sem za to uporabil termoskrčljivo cevko).


Zaščita na mestu povezave kablov z termoskrčljivo cevko


Za podaljševanje priključnih kablov sem jaz uporabil kar dvožilni kabel debeline 0,75 mm2 za navaden trak tipa 5050, za RGB trak tipa 5050, pa ustrezen štirižilni kabel.
Kontroler ima skupni plus pol. Se pravi, da vse plus priključne kable (ponavadi rdeča žička) iz vseh uporabljenih trakov vežemo skupaj na plus (+) izhod (OUTPUT) kontrolerja.
Minus priključne žičke (ponavadi črne) pa vežemo na željene minus (–) izhode (OUTPUT). Teh priključkov je na kontrolerju pet (CH1 do CH5). Če želimo dva trakova kontrolirati skupaj, ju lahko povežemo na isti minus kanal, moramo pa pri tem paziti, da ne presežemo maksimalnega dovoljenega toka na en kanal, ki je za ta kontroler 4A. Če imamo LED trakove in napajalnik napetosti 12 V to pomeni na en kanal max 48W traku ( v primeru 24V traku in napajalnika pa 96W).

Primer:
Torej, če smo uporabili za svoj LED projekt 2x po 1,2 m LED traku tipa 5630 z 60 LED/m z napetostjo 12V bi ta dva traka vezali vsakega na svoj kanal. Če pogledamo zgornjo tabelo namreč 1m tega tipa traku rabi 24W (1,2 m torej 28,8W) in če bi dva taka trakova vezali na isti kanal bi presegli dovoljenih 48W, zato v tem primeru vežemo vsak trak na svoj kanal. Seveda lahko potem kasneje sprogramiramo, da se oba kanala obnašata enako in bo rezultat isti kot v primeru vezave na en kanal.

Na tale LED kontroler lahko seveda vežemo tudi RGB trakove. Za minus pol velja isto kot za navadne trakove. Ostale priključne žičke pa vežemo na kontroler takole: CH1 (rdeča), CH2 (zelena) in CH3 (modra). S takimi barvami so namreč označeni tudi kanali CH1, CH2 in CH3 v priložem programu za nastavitev simulacije (PLED).

Primer vezave RGB traku in dveh belih trakov na kontroler



Še primer moje vezave za 450L Malawi Akvarij.


Na kanale CH1, CH2 in CH3 sem vezal RGB trak tipa 5050 dolžine 2x1,2m. Na kanal CH4 pa hladno beli trak tipa 5050 dolžine 2x1,2m. Vse (+) priključne kable pa vežemo skupaj, kot je že bilo omenjeno na V+ OUTPUT. Opozorilo: Pri RGB trakovih oz. kablih (vsaj Kitajskih) je (+) priključna žička ponavadi bele ali pa črne barve, kar lahko malo zmede, saj je črna barva ponavadi za minus (-).

7. Ko smo LED trakove povezali s kontrolerjem povežemo še samo napajalnik in kontroler. Izhod napajalnika (OUTPUT) povežemo na vhod kontrolerja (INPUT). Tole pride v poštev, če ste uporabili napajlnik, ki je podoben npr. spodnjemu, ki sem ga uporabil jaz in ga je potrebno z žičkami povezati na kontroler.

Vezava mojega napajlnika na LED kontroler TC420


V primeru, da ste pa izbrali tip napajalnika, kot ga lahko vidite na spodnji sliki pa lahko le tega direktno priključite na levi strani LED kontrolerja TC420.


TIP napajalnika, ki se lahko priključi direktno na LED kontroler TC420 z leve strani


8. Napajalnik nato priključimo na 220V. Vse skupaj pa nam še ne bo delovalo, saj je potrebno s priloženim programom, ki pride na CD-ju zraven kontrolerja, najprej nastaviti nato pa še naložiti simulacijo prižiganja in ugašanja LED trakov na kontroler.
V kolikor vaš računalnik nima CD enote si lahko program prenesete tukaj:
PLED program za LED kontroler TC420

9. Nastavitev simulacije z uporabo programa PLED.

Uporaba programa je razmeroma enostavna. Najprej moramo kreirati novi paket. Pri tem je potrebno biti pozoren, saj nam program privzeto ponudi paket s 4 kanali. Tukaj je obvezno potrebno izbrati 5 kanalov, ne glede na to, koliko kanalov bomo dejansko uporabljali. Tudi že pripravljene simulacije, ki si jih lahko prenesete spodaj zahtevajo, da imate kreiran paket za 5 kanalov.


Kreiranje novega pakete (št. kanalov dajte obvezno na 5).


Ko imamo kreiran paket imamo možnost, da si dodamo že pripravljen simulacije ali pa si lahko sami vnesemo različne simulacije. Če simulacijo kreiramo sami si jo nato ko jo ustvarimo in jo imamo izbrano na levi strani programa, v desnem delu okna določimo, kakšna naj bo jakost posameznih LED kanalov ob določeni uri. Če bomo npr. določili, da je jakost na prvem kanalu (CH1) ob 7.00 zjutraj še 0%, ob 11.00 pa 10%, se bo jakost od 7.00 ure pa do 11.00 ure povečevala sorazmerno v korakih za 1 % v tem obdobju. Za ostale kanale lahko nastavimo seveda v tem obdobju jakost drugačno, saj se le ta nastavlja za vsak kanal posebej.
Opozorilo: Zgornje postopno prižiganje in ugašanje LED trakov med dvema nastavljenima urama bo potekalo ob vključeni funkciji "FADE" (privzeto je vključena). V kolikor to funkcijo izklopimo bodo prehodi nenadni, kar pa v našem primeru ne želimo. Za zgornji primer bi npr. bila ves čas od 7.00 ure pa do 11.00 jakost na 0%, potem pa bi se ob 11.00 jakost naenkrat prestavila na 100%. Če se nam to dogaja, preverimo, če nismo pomotoma pri nastavljanju jakosti izključili tole funkcijo.
Ko smo vse skupaj nastavili povežemo računalnik in kontroler s priloženim USB kablom. Pred dejanskim prenosom simulacije na kontroler, pa si lahko še vse skupaj ogledamo tako, da zaženemo simulacijo iz računalnika. Tale kontroler ima še eno čudovito lastnost in sicer, da lahko nastavljamo hitrost s kako se nam izvaja simulacija, tako nam ni potrebno čakati cel dan pred akvarijem in preverjati, če smo vse skupaj pravilno vnesli. V zgornjem delu okna lahko namreč nastavimo “Play speed” na 256x in za tem stisnemo tipko “Play” in nam program celotno simulacijo zavrti s hitrostjo 256x glede na normalno (torej se nam cel dan zavrti v slabih 6 minutah). Ko smo zadovoljni s simulacijo jo s tipko za prenos prenesemo na kontroler (če smo si ustvarili več simulacij, potem na samem kontrolerju za tem izberemo še željeno simulacijo).
V programu PLED imamo tudi opcijo za sinhronizacijo ure računalnika in kontrolerja, v kolikor le ta na kontrolerju ni prava, uporabimo tole opcijo.


Priložen program PLED za nastavitev simulacije


Že pripravljene simulacije za prenos

Z naslednje spletne strani si lahko prenesete nekaj že pripravljenih simulacij (African Sun, Amazonas, Aqua Plant, Asia, Barsch, Coral, Discus, Thailand, Tropical, Brazil):
Simulacije za TC420

Po kanalih so bile za zgornje simulacije uporabljene naslednje barve trakov:
CH1 - rdeča
CH2 - zelena
CH3 - modra
CH4 - bela


Originalna shema "African Sun" prenesena z interneta


Za svoje potrebe sem originalno shemo "African Sun" malenkost modificiral. In sicer sem dodal CH5, ki je enak CH4 (uporabno v primeru, če bi za hladno beli trak potrebovali poleg kanala 4 še kanal 5. In pa dodal sem uri 5:00 in 23:59, pri uri 00:00 pa vse vrednosti nastavil na 0. Originalna shema je namreč narejena tako, da je mesečina ves čas, jaz pa sem svojim ribam od 00:00 do 5:00 privoščil popolno temo :) Tako se pri meni danenje začne ob 5:00 medtem, ko se pri originalni shemi že takoj ob polnoči (00:00). Iz te sheme sem nato kreiral še verzije z 75%, 50% in 25% originalne jakosti. Vse te variacije se pa seveda obnašajo ista kot tista z 100%. Verzija z 100% bo v večini primerov (odvisno seveda od tega koliko metrov in kake trakove ste uporabili) premočna. V svojih akvarij jaz uporabljam verzijo z 75% ali pa 50% v enem izmed Tanganyika akvariju pa celo 25%.

Moje prilagojene simulacije:
Prilagojena shema "African Sun" z 25% jakostjo
Prilagojena shema "African Sun" z 50% jakostjo
Prilagojena shema "African Sun" z 75% jakostjo
Prilagojena shema "African Sun" z 100% (originalno) jakostjo
Shema namenjena za testiranje kanala CH1 (RGB Red)
Shema namenjena za testiranje kanala CH2 (RGB Green)
Shema namenjena za testiranje kanala CH3 (RGB Blue)
Shema namenjena za testiranje kanala CH4 (Cold White)
Shema namenjena za testiranje kanala CH5 (Cold White)

Komplet vseh zgornjih simulacij

!!! Vse zgornje simulacije so v zip datotekah in jih je potrebno najprej odzipati, da dobite datoteke s končnico *.tmf. Te tmf datoteke nato ne smete odpirati kot novi paket. Torej ne uporabiti te ikone:


Ampak uporabite ikono za uvoz (import) simulacije v že prej kreiran paket za 5 kanalov. Torej naslednjo ikono:


V en paket lahko seveda uvozite več različnih simulacij (datotek tmf) in potem na kontrolerju izberete željeno.


Po kanalih so bile za zgornje simulacije uporabljene naslednje barve trakov:
CH1 - rdeča
CH2 - zelena
CH3 - modra
CH4 - hladno bela
CH5 - hladno bela


Moja prilagojena shema "African Sun"


Vse zgornje sheme bodo delovale najlepše v primeru, da za hladno bel trak in za RGB trak uporabite isti tip traku z isto jakostjo (istim številom ledic na meter) in pa da je dolžina uporabljenega hladno belega traku enaka dolžini RGB traku. Predlagam, da uporabite vodoodportni trak z zaščito IP67 tipa 5050 z 60 LED/m (ta je eden najpogostejših in ga dobite tako v hladno beli kakor v RGB varianti).


Nekaj povezav do produktov na Aliexpressu, ki vam bodo mogoče v pomoč pri iskanju ustreznih produktov za vaš LED projekt:
LED kontroler TC420
Beli, hladno beli in RGB LED trak tipa 5050 60 LED/m z zaščito IP67
Beli, hladno beli, RGB in ostali barvni LED trakovi tipa 5050 60 LED/m z zaščito IP67
RGBW LED trak tipa 5050 60 LED/m z zaščitami IP30/IP65/IP67
100W nevodoodporen napajalnik za uporabo z 12V trakovi
60W napajalnik za uporabo z 12V trakovi (priključitev direktno z leve strani kontrolerja)
Silikonski etui za namestitev nevodoodpornih LED trakov
LED priključni kabli za trakove tipa 5050
RGB kabel za povezavo RGB traku in kontrolerja
Konektorji za navadne in RGB led trakove



Simulacija s pomočjo TC420 LED kontrolerja v mojem 450L Malawi akvariju (hladno bel + RGB trak)
Uporabljena je prilagojena "African Sun" shema verzija z 75% jakostjo


Simulacija s pomočjo TC420 LED kontrolerja v mojem 240L Malawi akvariju (hladno bel + moder trak)


Primer simulacije z uporabo RGB LED traku v kombinaciji s TC420


Predstavitev kontrolerja (v angleščini)


Predstavitev kontrolerja (v nemščini)




Please note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.