Iodotropheus sprengerae.jpg Iodotropheus sprengerae 'Chinyamwezi Island'.jpg Iodotropheus sprengerae 'Chinyankwazi Island'.jpg
Next pageIodotropheus sprengerae (unknown locality)
Fotografija:

© by Marc Boulton

Rod: Iodotropheus
Biotop: Skalno okolje brez sedimenta. Najbolj številčni so na globinah od 3 do 15 m, najdemo pa jih drugače vse od površine vode pa do globin 40 m.
Običajna odrasla velikost: 9 cm / 7 cm
Razlika med spoloma: Samci so večji in bolj modrikasti kot samice. Imajo bolj izrazito čelno grbo in daljše plavuti.
Priporočljiva velikost akvarija: 200 L
Ureditev akvarija: V akvariju mu uredimo nekaj skrivalič iz kamnov, po dnu pa damo neoster pesek. Minimalna dolžina akvarija naj bo 120cm. Na vsakega samca naselimo 3-4 samice. Lahko pa jih imamo tudi v skupinah (npr. 3 samci in 7 samic). Gre za miroljubno mbuno, ki pa jo naselimo skupaj predvsem z drugimi vsejedimi mbunami iz rodov: Labidochromis, Cynotilapia...
Hrana: Vsejed. V naravi se prehranjuje iz aufwuchsa in poje vse kar mu pride pred usta (alge, manjše nevretenčarje, ličinke insektov,...). Poleg aufwuchsa pa se na odprtem prehranjuje tudi z živalskim in rastlinskim planktonom. Tudi v akvariju sprejme vso hrano, priporočljivo pa je vseeno, da ta bazira bolj na rastlinski osnovi.
Posebnosti: Je ena izmed prvih mbun, ki je bila izvožena iz jezera v začetku 70-tih let 20. stoletja. Zaradi svoje majhne velikosti, lepega videza in obarvanosti je postala takoj priljubljena med akvaristi. Danes, ko je v ponudbi še precej drugih mbun, ki so še bolj živo obarvane, pa je malenkost izgubila na priljubljenosti in ni več tako pogosta v akvaristiki.
Agresivnost: Mirni tako znotraj vrste, kakor tudi do drugih vrst. Pri tej vrsti ni zaznati tipičnega branjenja teritorijev s strani samcev.

Iodotropheus sprengerae (unknown locality)
Fotografija: © by Marc Boulton

Iodotropheus sprengerae (unknown locality)
Fotografija: © by Sale Šesetdevet

Iodotropheus sprengerae (unknown locality)
Fotografija: © by Sale ŠesetdevetPlease note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.