Pseudotropheus crabro 'Mbamba Island'.jpg Pseudotropheus crabro 'Mbenji Island'.jpg Pseudotropheus crabro 'Nakantenga Island'.jpg Pseudotropheus crabro 'Nsinje'.jpg
Previous pageNext pagePseudotropheus crabro 'Nakantenga Island'
Fotografija:

© by Dave Goddard

Rod: Pseudotropheus
Biotop: Globoko skalno okolje. Živi na globinah od 10 do 45 m.
Običajna odrasla velikost: 15 cm / 11 cm
Priporočljiva velikost akvarija: 400 L
Ureditev akvarija: Zagotoviti je potrebno precej kamenja z večjimi mesti za skrivanje. Na enega samca naselimo 2-3 samice. Lahko pa jih imamo tudi v skupinah (npr. 3 samci in 7 samic). Naselimo jih lahko skupaj skoraj z vsemi algojedimi mbunami.
Hrana: Vsejed. Prehranjuje se z algami in nevretenčarji.
Posebnosti: Živi na večjih globinah, v velikih jamah, v simbiozi z velikim somom Bagrus meridionalis. Ta som je eden izmed največjih ubijalcev ostrižnikov, ker je nočna riba in ostrižnike napada samo ponoči. Pseudotropheus crabro (in še nekateri drugi ostrižniki) očisti tega soma parazitov. Zanimivo je, da je parazite samo tega soma in nobenega drugega. Ima pa ta ostrižnik še eno pomembno vlogo. Za čas drsti soma Bagrus meridionalis se ta mirni ostržnik pretvori v izredno "nesramnega" kradljivca jajčec tega soma. Pri tem se postavlja vprašanje, kako to, da tale som to ne vidi. Razlog je v tem, da tale ostrižnik spremeni barvo iz svetle v zelo temno barvo in je praktično v temnih pečinah neviden.
Agresivnost: Znotraj vrste znajo biti agresivni, medtem ko so do preostalih vrst precej mirni.

Pseudotropheus crabro 'Nakantenga Island'
Fotografija: © by Ems-Vechte-Aquaristik

Pseudotropheus crabro 'Nakantenga Island'
Fotografija: © by Ems-Vechte-Aquaristik

Pseudotropheus crabro 'Nakantenga Island'
Fotografija: © by Dave Goddard

Pseudotropheus crabro 'Nakantenga Island'
Fotografija: © by Christian D'AmØurPlease note: All of the pictures used on this page have been used with permission of their owner. Downloading and distribution of any copyrighted material from this site without copyright owner’s permission is not allowed.